Czosnek jest jednym z najlepszych środków w celu zmniejszenia stężenia triglicerydów. Czosnek w diecie pomaga obniżyć poziom trójglicerydów, glukozy we krwi i poziom cholesterolu. Surowy czosnek ma bardziej znaczący wpływ niż gotowany czosnek w kontrolowaniu tych parametrów, ponieważ czosnek ma działanie obniżające stężenie lipidów. Jedz 2 do 3 surowe ząbki czosnku na czczo codziennie przez kilka miesięcy. Można również zawierać świeży czosnek w swoim sałatek. Alternatywnie, suplementów czosnku, po konsultacji z lekarzem. Ocet jabłkowy pomaga również zmniejszyć poziom trójglicerydów, a także poziom cholesterolu. 2008 Badanie opublikowane w Journal of Pakistan Nauk Biologicznych okazało się, że ocet jabłkowy przyczyniły się do poprawy profilu lipidowego w surowicy w normalnym, jak i szczurów z cukrzycą poprzez obniżenie trójglicerydów, lipoprotein o niskiej gęstości (LDL lub „złego” cholesterolu) oraz podnoszenie poziomu HDL. Wymieszać 1 łyżeczkę surowego, nieprzefiltrowana octu jabłkowego w szklance wody. Zmieszać w małej surowego miodu. Pijmy ten roztwór dwa razy dziennie przez co najmniej kilka miesięcy. Można również zmieszać ocet jabłkowy cydr ze świeżych pomarańczy, jabłka, winogron lub innych soków owocowych. |