&Nowotwory to zmora naszych czasów. Chociaż lekarze wciąż pracują nad lekiem na raka, to my sami również możemy podjąć pewne działania, które uchronią nas przed chorobą. To właśnie dzięki odpowiedniemu dbaniu o siebie przez całe życie możemy zapobiec powstaniu komórek nowotworowych. Pierwszą zasada, jakiej należy przestrzegać, jest niepalenie papierosów. Zawarte w dymie papierosowym substancje smoliste są przyczyną większości zachorowań na raka krtani, gardła czy płuc. Dlatego, jeśli jeszcze nie zrezygnowaliśmy z tego nałogu, najwyższy czas podjąć taką decyzję. Niewskazane jest również przebywanie w towarzystwie osób palących. Bierne palenie także jest niebezpieczne. Podobnie jak palenie e-papierosów, które początkowo traktowane były jako zdrowa alternatywa dla papierosów. W trakcie badań okazało się, że e-papierosy zmieniają strukturę tkanki. Nie są znane ostateczne skutki palenia e-papierosów, podejrzewać jednak można, że mogą być one równie toksyczne jak w przypadku zwykłych papierosów. Czynnikiem, który może pomóc nam w zapobieganiu raka jest ruch. Już 30 minut niewymagających ćwiczeń dziennie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Ruch sprzyja dobremu krążeniu i trawieniu. Jest niezastąpiony, szczególnie w czasach, gdy większość czasu spędzamy przed komputerem. Jeśli nie możemy pozwolić sobie na codzienne wykonywanie ćwiczeń, postarajmy się chociaż w weekend poświęcić kilka godzin na pływanie, bieganie czy spacery. Kolejnym ważnym czynnikiem, który może nam pomóc w zapobieganiu raka, jest odpowiednia dieta. To dzięki niej możemy uniknąć zachorowania na raka jelita. Co jeść, aby móc cieszyć się dobrym zdrowiem? Wskazane jest przede wszystkim jedzenie kwasów OMEGA-3 w postacie siemienia lnianego i oleju. Właśnie ta forma dostarczania OMEGA-3 do organizmu jest najbardziej skuteczna. Wskazane jest również picie soków ze świeżych warzyw, szczególnie z marchwi i buraków. Do picia zalecane jest również picie prawdziwej zielonej herbaty.Z przypraw najbardziej wskazana jest kurkuma, która posiada również właściwości antygrzybiczne i antybakteryjne. |