Pilne zamówienia, naglące terminy, spotkania, nadgodziny – znasz to skądś, prawda? Życie pod presją czasu, w ciągłym biegu i w pogoni za karierą i spełnieniem zawodowych marzeń, skutkuje ogromnym stresem. Już dawno został udowodniony zgubny jego wpływ na organizm. Żyjesz szybko, nie masz czasu na odetchnięcie pełną piersią, Twoje żyły zwężają się, a ciśnienie krwi niebezpiecznie wzrasta. Jesz w przerwach między zebraniami firmowymi, a spotkaniami z klientem, a Twój żołądek zaczyna się buntować. Niekoniecznie zdrowe jedzenie z pracowniczej stołówki lub nieregularnie i szybko pochłaniane kanapki, skutkują niestrawnością, wzdęciami, bólami żołądka, a w dalszej konsekwencji mogą prowadzić do wrzodów i poważnych zaburzeń trawienia. Twój nastrój jest obniżony, tracisz zainteresowanie życiem, spada Twoje libido, skóra i włosy wyglądają niezdrowo.
I wszystkiemu temu winien jest właśnie on – stres!
Jeśli zależy Ci, aby pozbyć się jego negatywnych skutków jak najszybciej, to programy detoksykacyjne będą najlepszym rozwiązaniem. Chcesz poczuć się lepiej, zdrowiej, lżej, nabrać energii i chęci do życia na naprawdę pełnych obrotach? Popularną i skuteczna metodą są kilkudniowe programy oparte na piciu soków. Soki te najczęściej są wyciskane metodą cold-press, czyli prasowane na surowo pod ciśnieniem kilkunastu ton. Technika ta sprawia, że ich zawartość to kwintesencja zdrowia, ze względu na silne skoncentrowanie pożytecznych i zdrowych składników zawartych w owocach i warzywach. Soki są żywe, co oznacza, że nie są pasteryzowane, ani w żaden inny sposób konserwowane. To odróżnia je od tych w kartonach, obecnych na sklepowych półkach. Krótki okres przydatności do spożycia tych soków to ich ogromna zaleta, sprawiająca, że do Twojego organizmu trafiają witaminy i mikroelementy w takiej postaci jakbyś zjadał owoce prosto z drzewa. Starannie dobrane substancje odżywcze obniżą ciśnienie, ułatwią zasypianie, wspomogą odporność, ułatwią walkę z infekcjami.
Składnikami owych soków jest najczęściej tak zwana super żywność. Oto kilka przykładów:
Nasiona chia – mała liczba kalorii, wielka liczba składników odżywczych: przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe omega-3 i wiele innych.
Jarmuż – skarbnica witamin, białka, błonnika, soli mineralnych: potasu i wapnia oraz sulforafanu – silnego antyoksydantu, mającego działanie przeciwnowotworowe.
Natka pietruszki – bogactwo witaminy C, soli mineralnych i żelaza.
Orzechy nerkowca – niewielkie, miękkie oraz niesamowicie smaczne – to kopalnia witamin z grupy B, magnezu, fosforu i cynku. Nazwa nie jest bez przyczyny – zawartość potasu pomaga regulować gospodarkę elektrolitową organizmu, wspomagając pracę nerek.
Żurawina – Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze tego owocu zostało odkryte już w IX wieku. Ten owoc dostarczy proantocyjanidyny, witaminę C, A i B i pomoże uchronić się przed infekcjami.
Sól himalajska – Wydobywana w najwyższych górach świata, 500 metrów pod ziemią, sól ta nie jest czyszczona chemicznie, ani przetwarzana. Dostarcza aż 84 minerałów, wspomagających organizm w prawidłowym funkcjonowaniu.