Bardzo wielu ludzi lubi różne rodzaje serów i w związku z tym w ich lodówkach często zalegają małe ilości serów, które zostały napoczęte. Zwykle resztki serów są suche i nie nadają się do stosowania na kanapkach. Okazuje się jednak, że mogą one być wykorzystywane w zapiekankach makaronowych lub warzywnych. Resztkami takimi można również posypywać zapiekane kanapki. Dzięki temu ser będzie się ciągnął i zachowa doskonały smak pomimo tego, że długo leżał w lodówce.
Resztki serów idealne nie tylko do zapiekanek
Zrobienie zapiekanek to tylko jedna z metod wykorzystania resztek serów. Okazuje się, że takie pozostałości nadają się również do przyrządzenia wybornego sosu do makaronu. Dużym atutem takiego sosu jest możliwość wykorzystania w nim wszystkich rodzajów serów (żółte, białe, pleśniowe). Sery bardzo dobrze rozpuszczają się w garnku, a sos jest gęsty i jego smak zależy od rodzaju wykorzystanych serów. Bardzo często sos serowy stanowi bazę dla innych rodzajów sosów. Bardzo często dodawane są do niego grzyby, boczek, szynkę, cukinię lub inne ciekawe dodatki mięsne albo warzywne. Wybór konkretnych dodatków zależy od własnych upodobań i możliwości.
Przykładowy przepis na sos serowy
Sos serowy przyrządzony z resztek serów jest tłusty i zawiera sporo kalorii, ale mimo to jego smak uwielbia wielu ludzi. Istnieje wiele przepisów na taki sos. Poniżej przedstawiona została przykładowa receptura.
Składniki potrzebne do przyrządzenia około 1 litra sosu:
• 100 g sera pleśniowego,
• 150 g sera żółtego,
• 40 g sera camembert,
• 200 ml wody,
• 250 ml śmietanki,
• 1 mała cebula,
• 1 ząbek czosnku,
• 1 łyżka masła,
• 1 łyżeczka bazylii suszonej,
• sól,
• pieprz,
Dodatkowo można wykorzystać składniki, takie jak:
• 250 g szynki,
• 100 g szpinaku,
• 400 g cukinii,
• 300 g makaronu (jest to waga suchego makaronu),
• sałata.
Pokrój cebulę w drobną kostkę, a następnie zeszklij ją na maśle. Dodaj czosnek rozgnieciony przez praskę i smaż go przez około 30 sekund. Następnie musisz wlać wodę, śmietankę i poczekać aż się zagotuje. Kolejnym etapem przyrządzania jest dodanie resztek serów i mieszanie aż do ich rozpuszczenia. Wykorzystaj bazylię, sól i pieprz, aby doprawić sos i mieszaj go przez kolejnych 10 minut. Do gotowego sosu możesz dodać podsmażony szpinak i szynkę. Możesz też dodać cukinię, ale najpierw trzeba ją usmażyć. Kolejnym krokiem jest gotowanie makaronu al dente w lekko posolonej wodzie. Po odcedzeniu, należy zachować 200 ml wody od gotowania. Sos należy wymieszać z makaronem i jeśli jest zbyt gęsty, wówczas trzeba dolać wody, która została po gotowaniu (oczywiście w odpowiedniej proporcji).